Kitty

Kitty

Gedurende mijn hele leven heeft creativiteit een rol gespeeld. Altijd heb ik het belangrijk gevonden iets van mezelf toe te voegen, origineel te zijn. 

levenslijn

 

In 2012 heb ik mijn opleiding aan de Fotoacademie in Amsterdam met goed gevolg afgerond. Gedurende deze opleiding werd duidelijk wat mijn eigen manier van fotograferen is, en waar mijn focus ligt.  Dat zie je terug in mijn foto’s. Vaak zijn ze verstild, met veel aandacht voor detail, veel gevoel voor lijnen.

 

Het proces houdt voor mij niet op als de foto gemaakt is

 

Ik vind het fijn om met beeld te werken. Foto’s krijgen achteraf vaak een andere plek of betekenis. Ik hou van alledaagse onderwerpen, dicht bij huis. Als ik een foto maak van een gewoon onderwerp,  waar je bij wijze van spreken elke dag aan voorbij fietst, ga je er misschien anders naar kijken. Een goed voorbeeld daarvan is mijn eindexamenproject. Ik heb een fotoboek gemaakt met als titel: “Mensen kijken”. Daarin vind je vele voortuinen, die in mijn ogen veel zeggen over de bewoners. Ik denk dat mensen zich laten kennen door de manier waarop ze omgaan met hun eigen omgeving. Ik vond veel kopieergedrag,  keurig en netjes, alsof dat mensen houvast geeft, structuur. Voor mij is dat tegelijkertijd benauwend en grappig. Het zijn natuurlijk vooroordelen, maar ik vind het leuk om daarmee te spelen.

Dit boek heb ik zelf geprint en laten inbinden, als je geïnteresseerd bent laat ik het je graag zien.

Bij deze manier van kijken hoort ook een langzame manier van fotograferen. Ik heb en gebruik ook een digitale camera, maar als het bij een project past, fotografeer ik heel graag met mijn analoge Hasselblad. Daarmee kijk ik rustiger en ook vanuit een andere houding die ikzelf heel prettig vind. Ik kijk dan van boven in de camera, en “verstop”mij niet achter mijn camera zoals dat met een digitale camera meer het geval is. Verder werk ik soms met een Tachihara loopbodemcamera. Deze laatste is ook analoog en werkt met grote negatieven van 10x12cm. Daardoor is dit een meer statische camera, vooral geschikt voor architectuur.

kittyvandenakker-runtundje

Omdat ik het zo leuk vind om met beeld te werken, ook nadat de foto geschoten is, vind ik het ook fijn om fotografie toe te passen in interieur, in de ruimte. Beeld kan daardoor meer betekenis krijgen, en dát is wat mij energie geeft.

De draadjes die je in het achtergrondbeeld ziet, zijn ook een manier om die kamer vorm te geven, ze verbinden een lege witte muur met het geheel. Dit zegt iets over mijn gevoel voor de ruimte om me heen. Hierin heb ik de inspiratie gevonden om mijn logo met deze draadjes vorm te geven.

Terug naar Verblijfsvriendelijk